Kadınlarda Adet Dönemi Sorunları
- sagliknotlari
- 10 Eyl 2023
- 1 dakikada okunur
Adet dönemi kadınlarda ergenlik çağına girilen ilk adımdır. Bu dönem kadınlarda ortalama 11 ila 16 yaşları arasında görülmektedir. Bu dönem yüzde sivilcelenme ve göğüslerde hafif şişkinlik ile kendini belli eder. Ergenliğe ilk adım atan bayanlarda vücudunu yeniden keşfetme ve kadınlık duygusu(Halk dilinde genç kız havası) daha da artmaktadır.

Adet kanaması sırasında rahim içindeki her ay döllenmiş yumurtanın beslenebilmesi için rahime tutunup damarlaşması sağlayacak bir tabaka oluşturur. Eğer ki o ay döllenme oluşmamışsa tabaka vücuttan dışarıya atılır. Yerine yeni bir tabaka oluşmaya başlar ve bu durum her ay devam eder.
Dışarıya atılan bu tabaka adet kanamasını meydana getirir. Her insanın vücut sistemi farklı olduğu için adet düzeninin zamanlaması da kişiden kişiye değişir. Uzun yıllardır görülen sonuçlara göre yumurtlama süresinin ortalama 21 gün ila 35 gün arasında olduğu görülmektedir. Adet kanamasında ortalama 2 ila 8 gün sürmesi normal kabul edilir. Adet dönemindeki kan kaybı miktarı da önemlidir. Bu miktar adet dönemince ortalama 40 ml olup, 20 ml ila 80 ml arasında farklılık gösterebilir.
Bazı kişilerde beklenmedik kanamalarda görülmektedir. Bu durumdaki sorunlarda kişinin adet dönemindeki kanamadan daha az ya da daha çok kanaması varsa bu normal bir durum olmayabilir. Böyle bir durumda doktora başvurulması gerekir. Adet dönemlerindeki kadınlarda sinirlilik, uykusuzluk, stres ve depresyon gibi bazı sorunlar görülmektedir.
Ancak bunlar geçicidir. Adet kanamasının ilk günlerinde kasıklarda ağrı olabilir, ağrı miktarı kişiden kişiye değişir. Adet kanaması düzenini etkileyen diğer sorunlar ise başta gebelik olmak üzere stres, kullanılan hormon ilaçları, sprial, doğum kontrol hapları, üzüntü, kan hastalıkları ve enfeksiyonlar diyebiliriz.
Geçmiş içeriklerimizi inceleyebilirsiniz: Hamilelikte Orucun Zararları
コメント